Ragyogó márc-mázas pikáns csirkeszárny | Szekszárdi Márc

Ragyogó márc-mázas pikáns csirkeszárny

Egy csillogó, ragyogó pikáns csirkeszárny, ami után garantáltan mindenki lenyalja mind a tíz ujjáról a zamatos-ragacsos mázat.

Hozzávalók a főzőléhez:
  • 1 kg (8-10db) csirkeszárny
  • 1 liter víz
  • Egy pohár (2-2,5 dl balzsamecet)
  • 50 g Szekszárdi márc
  • 1 db vöröshagyma héjastól, negyedelve
  • 3 babérlevél
  • 1 egész fahéj
A máz készítéséhez:
  • 0,6 dl Szekszárdi márc
  • 0,6 dl balzsamecet
  • 1/2 evőkanál dijoni mustár
  • 1/2 evőkanál füstölt őrölt paprika
  • 1/2 evőkanál só
  • 3 db aszalt paradicsom + 1/2 dl víz (ha nincs aszalt paradicsomunk, helyette használhatunk 1/2 dl paradicsomlét)
  • Ízlés szerint pár chilli csepp

A csirkeszárnyakat feltesszük főni a főzőlébe, és puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy ne főljön túl, mert nem tudjuk szépen egészben kivenni a léből! Hústól függően általában 20-30 perc főlés közepes lángon elegendő.

Amíg a hús fől, készítsük el a mázat:
Az összetevőket tegyük egy kisebb fazékba, forraljuk fel, majd alacsony lángon összefőzve sűrítsük be kicsit. Ha aszalt paradicsomot használtunk, a főzés végén vegyük ki a mázból!

Fűtsük fel a sütőt 220 fokosra.

A megfőtt szárnyakat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy az alsó (mondjuk így - hónalj rész :) legyen felül, majd locsoljuk rá a mázat a szárnyakra. Tegyük a forró sütőbe 5-7 percig, majd vegyük ki és fordítsuk meg a szárnyakat! Egy ecsettel kenjünk mázat a szárnyak másik oldalára, és tegyük vissza a sütőbe újabb 5-7 percre.

A kisült szárnyakat tegyük át egy tálra, és a tepsiben maradt mázzal bekenve varázsoljuk még ragyogóbbá!

Köretnek rizst és befőttet vagy kompótot javasolunk.

Az alapötletért köszönet Donna Hay-nek!

Hagyományok Ízek Régiók védjegyDíjak, elismerések

Szekszárdi márc:

Hagyományok Ízek Régiók Védjegy, 2013

Szekszárdi Települési értéktári bejegyzés, 2015

Tolna Megyei Értéktári bejegyzés, 2015

Nemzeti Értéktári jelölés, 2015


Márcos Vilmos Likőr:

II. Bátai Nemzetközi Pálinkaverseny, Arany minősítés

II. Bátai Nemzetközi Pálinkaverseny, Likőr kategória III. helyezett

Gyártja és forgalmazza

Mézeskalács Múzeum és Mintabolt
7100 Szekszárd
Munkácsy utca 9/b

Telefon

+36 20 951 06 87

E-mail

info[kukac]mezeskalacs.hu

Mézeskalács webáruház

www.mezeskalacs.hu

Közösségi oldalak