Minipavlova mézeskosárkában | Szekszárdi Márc

Minipavlova mézeskosárkában

Meglepnél valakit a világ legfinomabb házi vanília pudingjával? Kíváncsi vagy, hogyan lophatsz időt magadnak egy krémes karamell öntethez?
Készítettünk egy minipavlovát mézes kosárkából. A pudingot és az öntetet egyaránt készítheted külön-külön is.

Hozzávalók a pudinghoz:
  • 4 dl tej
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 2 tojás sárgája
  • fél vanília rúd (helyette használhatsz vanília kivonatot, vagy vaníliás cukrot is)
Karamell öntethez:
  • 1 dl Szekszárdi márc
  • 1 dl 30 % zsírtartalmú tejszín
A pavlova összeállításához:
  • 12 db mézeskosárka
  • 2 tojás fehérje
  • 14 dkg kristály cukor
  • néhány szem eper

A puding készítése:
A tojás sárgákat, a cukrot és a lisztet egy fazékba tesszük, és kevés tejet hozzáadva habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, és folyamatos keverés közben addig melegítjük, amíg krémessé nem válik ("beugrik"). A kosárkákba töltjük, figyelve rá, hogy maradjon egy pici perem a kosárkákon, nehogy a karamell öntet később kicsorogjon majd belőle.

A karamell öntet készítése:
Összeöntjük a márcot és a tejszínt, majd keverés mellett addig fűzzük, amíg besűrűsödik (3-4 perc forralás). Látni fogod, hogy sűrűbb, kihűlés után sűrű lesz és krémes.
Ebből az intenzív karamell zamatú, édes öntetből evőkanállal vékony réteget teszünk a puding tetejére.

Tojáshab készítése:
A tojásfehérjéket habverővel magas fordulaton verni kezdjük, és folyamatosan adagolva hozzá a cukrot kemény habbá verjük.
A habot nyomózsákba töltjük és csillagcsővel kis halmokat vagy csigákat nyomva feldíszítjük a kosárkákat.

A kosárkákat nagyon forró (250 fokos), felső grillre kapcsolt sütőbe tesszük. 1-2 perc alatt a tojásfehérje gyönyörű aranybarna-fehér mintát kap. Ekkor kivesszük a sütőből, gyümölcsdarabokkal gazdagítjuk, végül karamell öntettel csurgatva díszítjük.

Hagyományok Ízek Régiók védjegyDíjak, elismerések

Szekszárdi márc:

Hagyományok Ízek Régiók Védjegy, 2013

Szekszárdi Települési értéktári bejegyzés, 2015

Tolna Megyei Értéktári bejegyzés, 2015

Nemzeti Értéktári jelölés, 2015


Márcos Vilmos Likőr:

II. Bátai Nemzetközi Pálinkaverseny, Arany minősítés

II. Bátai Nemzetközi Pálinkaverseny, Likőr kategória III. helyezett

Gyártja és forgalmazza

Mézeskalács Múzeum és Mintabolt
7100 Szekszárd
Munkácsy utca 9/b

Telefon

+36 20 951 06 87

E-mail

info[kukac]mezeskalacs.hu

Mézeskalács webáruház

www.mezeskalacs.hu

Közösségi oldalak